Een prototype signaalverwerkingsproces voor gemeenten
In 2021 werd Buro Flamingo gevraagd om vanuit het programma Maatschappelijke Weerbaarheid (ook Taskforce-RIEC) aan te sluiten bij het project Kwetsbare Branches. Dit was de eerste kennismaking met de onderzoekers van het Lectoraat Ondermijning van Avans Hogeschool, die hier al jarenlang onderzoek naar deden. Zij legden de laatste hand aan sets van indicatoren, waarmee een gemeente verhoogd risico op ondermijnende criminaliteit in beeld kan brengen. Het was de start van een ontzettend leuke en inspirerende samenwerking.
Na middagen van post-its plakken, schrijven, herschrijven, brainstormen, (soms verhit) discussiëren borrelde een prototype van een signaalverwerkingsproces naar boven in de vorm van het “trechtermodel”. Een model waarmee de gemeente op een stapsgewijze en juridisch verantwoorde manier haar informatiepositie kan versterken op basis van binnengemeentelijke informatie (mono). Dit model vormt de basis van de inmiddels 9 verschenen handreikingen op de thema’s winkelgebieden, bedrijventerreinen, autobranche, recreatieparken, buitengebied en vastgoed (onrechtmatig gebruik van woningen, malafide speculatie en garageboxen).
Binnen de Taskforce-RIEC regio worden de handreikingen veelvuldig gebruikt. Ook krijgen de producten landelijk steeds meer bekendheid. Hopelijk hebben we met deze producten de basis gelegd hebben voor meer uniformiteit in de datagedreven aanpak van ondermijning.