De gemeente als ideale klant
Sinds een aantal jaren werk ik alleen nog maar voor gemeenten of voor publieke organisaties met gemeenten als klant. Ik heb me gespecialiseerd in de datagedreven aanpak van ondermijnende criminaliteit. Niet iets wat je van te voren bedenkt om te gaan doen zeg ik eerlijk. Je rolt erin…
In 2017 startte ik met Buro Flamingo. De eerste jaren deed ik opdrachten bij grote commerciële bedrijven als Rabobank, T-Mobile en bol.com, allemaal in de rol van data-analist. Het ging eigenlijk allemaal lekker, maar toch miste ik iets. Tja, ik naderde de 40 jaar en misschien was dit wel de start van mijn midlife crisis. Ik wilde meer impact maken, betekenisvol werk doen. Iets waar ik meer bij voelde dan bij het verkopen van een nieuwe bankrekening of telefoonabonnement.
Ik plaatste een bericht op LinkedIn om te laten weten dat ik weer open stond voor een nieuwe klus. Daarin schreef ik ook dat de overheid me een heel interessante opdrachtgever leek. Dat is de plek waar ik in ieder geval een maatschappelijk relevante bijdrage kan leveren, had ik bedacht. Mijn toenmalige collega’s waren hier niet allemaal enthousiast over. Zij zeiden: “Alles gaat zo traag bij de overheid, je wordt gillend gek.”
Er kwam een bericht van een oude bekende. Zij werkte bij de gemeente Eindhoven als programmamanager Ondermijning en zocht een data-analist om informatie uit hun Veiligheidsinformatie Knooppunt te vertalen naar bruikbare inzichten voor de aanpak van ondermijning. “Jij hebt die focus op storytelling, dat hebben we nodig”, zei ze. Maar ze zei ook: “Alles gaat wel heel anders hier dan bij een commercieel bedrijf, ik ben benieuwd of je niet gillend gek wordt.” Haha, die had ik eerder gehoord.
Niets was minder waar gelukkig. Ik vond bij de gemeente de bevlogenheid en de maatschappelijke relevantie die ik zocht. En met deze eerste klus rolde ik in 2019 zo de datagedreven aanpak van ondermijnende criminaliteit in. Een ongelooflijk interessant en relevant vakgebied waar nog zoveel te doen is. Ik hoop daar nog een hele tijd mijn bijdrage aan te kunnen blijven leveren.